Buro design

Si sythat e shijes suaj mund të ndihmojnë në trajtimin e mbipeshes

Më në fund, qasja më e mirë kur bëhet fjalë për ftohjet dhe gripi është parandalimi, dhe AHA tregon për rekomandimet e Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), të cilat sugjerojnë marrjen e një goditjeje të gripit çdo vit.

 • Kardiovaskulare/Kardiologji
 • Gripi/i ftohtë/SARS

Si sythat e shijes suaj mund të ndihmojnë në trajtimin e mbipeshes

Me rritjen e niveleve të mbipeshes në të gjithë globin, studiuesit janë në një mision për të identifikuar strategji të reja për të zgjidhur problemin. Sipas një studimi të ri nga shkencëtarët nga Universiteti Deakin në Australi, një strategji e tillë mund të qëndrojë në sythat tanë të shijes.

Në revistën Obeziteti, Bashkautori i Studimit Prof. Russell Keast, Shefi i Qendrës për Shkencë Sensuese të Avancuar në Deakin, dhe kolegët pretendojnë se trajnimi i sythave tona të shijes për t’u bërë më i ndjeshëm ndaj shijes së yndyrës mund të na pengojë nga konsumimi i ushqimeve të yndyrshme.

Studimi bazohet në hulumtimet e mëparshme nga ekipi, i cili zbuloi se individët që janë më të ndjeshëm ndaj shijes së yndyrës kanë tendencë të hanë më pak, dhe se individët që janë mbipeshë dhe obezë kanë një përgjigje të dëmtuar të shijes ndaj yndyrës , duke çuar në marrjen e tepërt të yndyrës.

"sshtë duke u bërë e qartë se aftësia jonë për të shijuar yndyrën është një faktor në zhvillimin e mbipeshes," thotë Prof. KEAST. "Rezultatet e këtij studimi të fundit, së bashku me punën e mëparshme, tregojnë për rritjen e ndjeshmërisë së shijes së yndyrës tek ata që janë të pandjeshëm si një objektiv për trajtimin dhe parandalimin e mbipeshes."

Në këtë studim të fundit, ekipi rastizoi 53 pjesëmarrës me mbipeshë ose obezë në një nga dy dietat për 6 javë: një dietë me pak yndyrë (me më pak se 25% të kalorive totale ditore nga yndyra) ose një pjesë -Dieta e kontrolluar (me 33% të kalorive totale ditore nga yndyra, e dizajnuar për të ulur marrjen e energjisë me 25%).

Para dhe pas secilës dietë, studiuesit matën pragjet e shijes së yndyrës së pjesëmarrësve, perceptimin e niveleve të yndyrës në mostrat e ushqimit dhe preferencën e tyre për ushqime me yndyrë të rregullt dhe me pak yndyrë. Ata gjithashtu regjistruan matjet e peshës, lartësisë dhe hipit të subjekteve.

Të dy dietat rritën ndjeshmërinë e shijes së yndyrës

Humbja e peshës ishte e krahasueshme për të dy grupet, me subjektet në dietën me pak yndyrë duke humbur 2.9% të peshës së tyre të trupit dhe pjesëmarrësve në pjesën e kontrolluar Dieta duke humbur 2.7% të peshës së trupit të tyre. Pjesëmarrësit

në të dy grupet dietë treguan një ulje të ndjeshme të pragjeve të shijes së yndyrës-që përfaqësojnë një rritje të ndjeshmërisë së shijes së yndyrës-me subjektet në dietën me pak yndyrë duke parë uljet më të mëdha.

Sidoqoftë, vetëm pjesëmarrësit në dietën me pak yndyrë pësuan një rritje të aftësisë për të perceptuar përqendrime të ndryshme të yndyrës.

Këto rezultate, thotë ekipi, sugjerojnë që dieta mund të përdoret për të rritur ndjeshmërinë e sythave të shijes ndaj shijes së yndyrës – një mjet që mund të përdoret për të luftuar mbipeshën dhe mbipesha.

Bashkautori i Studimit Dr. Lisa Newman, i Qendrës për Shkencë Sensore të Avancuar në Deakin, shton:

"Kjo pastaj mund të çojë që njerëzit të jenë më pak të prirur për ushqime yndyrore, gjë që nga ana tjetër mund të ndikojë në jo vetëm uljen e peshës tek njerëzit tashmë mbipeshë ose mbipeshe, por edhe në parandalimin e shtimit të peshës në radhë të parë. "

Studiuesit vërejnë se, ndërsa pjesëmarrësit mbanin një ditar ushqimi gjatë periudhës 6-javore të studimit, këto mund të mos jenë një pasqyrim i saktë i aderimit dietik, i cili mund të shihet si një kufizim.

"Sidoqoftë, ulja e konsiderueshme e peshës, BMI [indeksi i masës trupore] dhe raporti i belit-hip, së bashku me të dhënat dietike sugjerojnë që pjesëmarrësit i përmbahen dietës së tyre të caktuar," shtojnë ata. Për më tepër, ata tregojnë se, deri më tani, ndryshimet në ndjeshmërinë e shijes së yndyrës nuk janë raportuar të pavarura nga humbja e peshës. "Prandaj, hulumtimi i ardhshëm duhet të përqendrohet në studime që modulojnë marrjen e yndyrës duke ruajtur peshën e pjesëmarrësve," shkruajnë ata.

Në vitin 2014, një studim i raportuar nga Medical News sot identifikoi receptorët e hormoneve të stresit në sythat e shijes që studiuesit thanë se mund të shpjegojnë pse njerëzit përfshihen në ngrënie emocionale.

 • Ushqyerja/dieta
 • Obeziteti/humbja e peshës/Fitness

Rritja e madhe në reklamat televizive të cigareve elektronike për të rriturit e rinj

Një studim i fundit i botuar nga Akademia Amerikane e Pediatrisë ka treguar se ekspozimi i reklamave elektronike të cigareve në televizion te të rriturit e rinj (moshat 18-24 vjeç ) u rrit me 321% gjatë një periudhe 2-vjeçare, midis 2011 dhe 2013.

Studimi gjithashtu thotë se ekspozimi i të rinjve (moshat 12-17 vjeç) ndaj kësaj reklame u rrit shumë, me 256% mbi në të njëjtën periudhë. Kjo ishte hera e parë që është studiuar masa e ekspozimit ndaj reklamave televizive të cigareve elektronike (e-cigare).

Pjesa më e madhe e kësaj ekspozimi (76%) ndodhi nëpër rrjetet e njohura kabllovike, duke përfshirë Comedy Central dhe VH1, dhe në disa nga programet rinore me vlera më të larta për sezonin televiziv 2012-2013, të tilla si "Big Vëllai "dhe" Survivor ".

Ndërsa reklamimi i cigareve konvencionale u ndalua nga televizioni dhe radio amerikane në 1970, aktualisht nuk ka kufizime të tilla në reklamimin e cigareve elektronike. Në përgjithësi, Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA (FDA) nuk e rregullon marketingun e cigareve elektronike, përveç nëse reklamohet si një ndihmë për ndërprerjen e duhanit.

cigare elektronike prodhohen si një alternative për duhanpirësit e duhanit që dëshirojnë të shmangin thithjen e tymit dhe rreziqet shëndetësore që shoqërohen me të-përdorimi i duhanit është shkaku kryesor i vdekjes së parandalueshme në SH.B.A. dhe është e lidhur me të Kanceri dhe sëmundja e zemrës. Ato janë pajisje me bateri që lëshojnë doza të avullit të ujit, të cilat mund ose nuk mund të përmbajnë nikotinë.

Ekzistojnë shqetësime nga disa organizata që cigare elektronike nuk janë pa rreziqet e tyre. Në vitin 2012, Medical News raportoi sot për një studim që sugjeroi cigare elektronike në mënyrë të konsiderueshme rritën rezistencën e rrugëve të frymëmarrjes në të dy jo-duhanpirësit dhe duhanpirësit e rregullt njësoj.

Kohët e fundit, një raport nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) zbuloi se numri i thirrjeve telefonike në qendrat e helmit që përfshijnë lëngje të cigareve elektronike që përmbajnë nikotinë ishte rritur, nga një telefonatë në muaj në 2010 në 215 thirrje në muaj në vitin 2014.

A mund të ndikojnë reklamat e cigareve elektronike për të rinjtë për të përdorur pajisje?

Këto shqetësime ishin në pararojë të studimit në pediatri, me Jennifer Duke, Ph.D., bashkëautor i studimit, duke komentuar se, "në mungesë të mesazheve të shëndetit publik të bazuar në prova në lidhje me Rreziqet shëndetësore të cigareve elektronike, reklamimi televiziv po promovon besime dhe sjellje që paraqesin dëm për të rinjtë dhe të rriturit e rinj dhe rrisin shqetësime për shëndetin publik. "

Shqetësimi është se kjo reklamë mund të kontribuojë në atë se sa të njohura janë pajisjet me të rriturit dhe të rinjtë njësoj. E-cigare janë në dispozicion në një larmi aromash ndryshe nga cigare konvencionale, gjë që mund t’i bëjë ata më tërheqës për këto grupmoshë.

Një studim tjetër i CDC nga viti 2012 nxori në pah popullaritetin e cigareve elektronike, duke raportuar se rreth 1.8 milion studentë të shkollave të mesme dhe të mesme kishin përdorur këto pajisje.

Për më tepër, pothuajse 10% e studentëve që kishin përdorur cigare elektronike nuk kishin përdorur kurrë cigare tradicionale. Sidoqoftë, një studim që analizonte të dhënat nga sondazhi kombëtar i duhanit të të rinjve ishte jokonkluziv nëse përdorimi i cigareve elektronike të adoleshencës çoi në përdorimin e cigareve konvencionale.

Studime të tjera kanë qenë më pozitive në vlerësimin e tyre të cigareve elektronike. Një studim i hershëm i kryer nga studiuesit në University College London (UCL) në Mbretërinë e Bashkuar raportuan se 20% e atyre që u përpoqën të linin pirjen e duhanit duke përdorur cigare elektronike ishin të suksesshme në pushimin e duhanit të cigareve konvencionale, krahasuar me 10% të atyre që përdorin zëvendësimin e nikotinës Terapitë si arna ose çamçakëz, dhe 15.4% e atyre që u përpoqën të linin pa ndihmë.

Siç mund të shihet nga këto pikëpamje të ndryshme, ka ende shumë pasiguri në lidhje me cigare elektronike. FDA tani po planifikon rregullimin e shitjeve, prodhimit dhe shpërndarjes së cigareve elektronike, masa që duhet të punojnë përfundimisht për të qetësuar ata që i konsiderojnë pajisjet si një rrezik shëndetësor për të rriturit e rinj dhe të rinjtë.

 • Pirja e duhanit/Pirja e duhanit

mushkëritë njerëzore të rritura me sukses në një laborator për herë të parë

Shkencëtarët në Degën Mjekësore të Universitetit të Teksasit në Galveston kanë arritur të rriten mushkëritë njerëzore në laborator, duke përdorur përbërës nga mushkëritë e fëmijëve të ndjerë. Specialistët e qelizave burimore kanë punuar në rritjen e indeve të mushkërive për disa vite, por mushkëritë janë një organ kompleks, i cili paraqet më shumë probleme sesa rigjenerimi i indeve të organeve të tjera, siç është lëkura e njeriut.

Dega Mjekësore e Universitetit të Teksasit (UTMB) së pari njoftoi zgjidhjen e tyre për rritjen e mushkërive në 2010.

"Për sa i përket llojeve të ndryshme të qelizave, mushkëritë janë ndoshta më kompleksi nga të gjitha Organet – Qelizat afër hyrjes janë shumë të ndryshme nga ato të thella në mushkëri, "tha studiuesi i UTMB Dr. Joaquin Cortiella në atë kohë.

"Njerëzit na pyesin pse po bëjmë mushkëritë, sepse është kaq e vështirë. Por potenciali është kaq i madh, dhe teknologjia është këtu. Do të marrë kohë, por unë mendoj se ne do të krijojmë një sistem që funksionon. "

"Nëse mund të bëjmë një mushkëri të mirë për njerëzit, ne gjithashtu mund të bëjmë një model të mirë për dëmtim," sugjeroi studiuesi Dr. Joan Nichols, duke shtuar se:

"Ne mund të krijojmë një mushkëri fibrotike, ose një mushkëri emfizematoze, dhe vlerëson atë që po ndodh me ato, çfarë po bëjnë qelizat, sa mirë funksionon qeliza burimore ose terapi tjetër. Ne mund të shohim se çfarë ndodh në pneumoni, ose çfarë ndodh kur keni një ethe hemorragjike, ose tuberkuloz, ose Hantavirus – të gjithë agjentët që synojnë mushkëritë dhe shkaktojnë dëme në mushkëri. "

Hulumtimi i vitit 2010 përfshinte shkatërrimin e qelizave të mushkërive të miut duke ngrirë dhe shkrirë vazhdimisht dhe më pas "hulumtoi" mushkëritë me qelizat burimore embrionale nga minjtë.

Duke ndjekur atë punë me eksperimente të ngjashme por më të mëdha në mushkëri të derrave, studiuesit tani aplikuan të njëjtat parime inxhinierike rigjeneruese në mushkëritë njerëzore.

mushkëritë njerëzore të rritura në një ‘rezervuar peshku’ duke përdorur qeliza nga fëmijë të ndjerë

duke marrë mushkëri nga dy fëmijë që kishin vdekur nga trauma (ka shumë të ngjarë një aksident me makinë), studiuesit e hoqën një të tillë Nga mushkëritë poshtë në një “skelet” të zhveshur të kolagjenit dhe elastinës vetëm – proteinat kryesore në indin lidhës.

duke përdorur këtë mushkëri të zhveshur si një "skelë", ata pastaj korrnin qeliza nga mushkëritë tjetër, të cilat u aplikuan në skelat.

Kjo strukturë e mushkërive u vendos më pas në një dhomë të mbushur me një lëng ushqyes, të cilin Nichols e përshkruan si "i ngjan Kool-Aid".

Pas 4 javësh zhytjeje, ekipi nxori një mushkëri të plotë njerëzore nga lëngu – "Vetëm më rozë, më e butë dhe më pak e dendur". Ekipi pastaj përsëriti me sukses procesin duke përdorur një grup të dytë të mushkërive.

isshtë Dr. Michael Riddle i UTMB i cili është i besuar me përshpejtimin e procedurës për rritjen e mushkërive, dhe ai e bëri këtë duke improvizuar pajisjet e reja nga shumica e përditshme e mobiljeve në shtëpi.

"Ai është ai që shkoi në shtëpi dhe në të vërtetë e ndërtoi duke përdorur – Unë nuk po tallem – një rezervuar peshku që ai shkoi dhe e bleu nga një dyqan i përkëdhelur," thotë Dr. Nichols.

a mund të përdoren mushkëritë e rritura në laborator në transplantime? Transplantimet e mushkërive

shpesh janë trajtimi i vetëm për çrregullime të pashërueshme të mushkërive siç janë fibroza cistike dhe sëmundja pulmonare obstruktive kronike (COPD). Por transplantimet e suksesshme të mushkërive janë të rralla, pasi gjetja e donatorëve që përputhen është shumë e vështirë – shumë pacientë vdesin ndërsa janë në një listë pritjeje për transplantime. Puna e UTMB përfaqëson një pikë referimi në inxhinierinë rigjeneruese, por realiteti i mushkërive të inxhinierisë laboratorike që përdoren në transplantime mund të jetë së paku 12 vjet larg, thotë Nichols. Faza tjetër e hulumtimit do të jetë testimi i mushkërive të rritura në laboratorë në derra.

Megjithëse natyra e hulumtimit të tipit fantastik të shkencës tingëllon i jashtëzakonshëm, UTMB nuk donin të njoftonin rezultatet e tyre. Në të vërtetë, skuadra u rrit në mushkëri një vit më parë, por historia sapo është kapur nga media.

"na është dashur një vit për të provuar veten tonë se ne në të vërtetë bëmë një punë të mirë me të. Ju nuk do të mbaroni menjëherë dhe t’i thoni botës se keni diçka të mrekullueshme derisa ta keni vërtetuar atë vetë se ne me të vërtetë bëmë diçka të mahnitshme, "thotë Dr. Nichols.

 • Inovacioni Mjekësor
 • Hulumtimi i qelizave burimore
 • Transplantimet/dhurimet e organeve

Sëmundja e Huntington ndikon në muskujt, si dhe trurin

Hulumtimi i ri mbi minjtë gjen sëmundjen e Huntington – një çrregullim i trashëgueshëm, progresiv që përfshin vdekjen e qelizave nervore në tru – gjithashtu mund të ketë të bëjë me defektet në indet e muskujve skeletorë. Gjetja mund të çojë në trajtime më të mira për përmirësimin e funksionit të motorit, dhe gjithashtu mund të ofrojë tregues biomarkues për monitorimin e sëmundjes pa pasur nevojë të ekzaminojë trurin.

Studimi – nga studiues nga Universiteti Wright State në Dejton, OH, dhe Universiteti Politeknik i Shtetit në Kaliforni në Pomona – është botuar në Gazetën e Fiziologjisë së Përgjithshme.

Njerëzit me sëmundjen e Huntingtonit gjithnjë e më shumë përjetojnë lëvizje të pakontrolluara, koordinim të dobët, ngurtësi të muskujve, probleme emocionale dhe humbje të njohjes ose aftësi për të menduar. Forma më e zakonshme zakonisht shfaqet në vitet ’30 ose 40 të një personi.

Disorderrregullimi lind nga një gjen i gabuar që prish përkthimin e ADN -së dhe prodhimin pasues të proteinës së gjuetisë, e cila nga ana tjetër shkakton mosfunksionim të qelizave. Shkencëtarët

besojnë se mendimi, gjendja shpirtërore dhe tiparet e sjelljes së sëmundjes së Huntingtonit lindin nga vdekja e qelizave nervore në rajonet e korteksit striatum dhe cerebral të trurit.

Sidoqoftë, ekzistojnë spekulime se disa nga tiparet që ndikojnë në funksionin motorik – siç janë lëvizjet e pavullnetshme dhe ngurtësia e muskujve – mund të jenë rezultat i gjuetisë mutante në muskujt skeletorë.

Në punën e mëparshme, ekipi që qëndron pas studimit të ri kishte gjetur minj me një formë të hershme të sëmundjes së Huntington kishte defekte në muskujt e tyre skeletorë në fazat e vona të sëmundjes. Ata vunë re një ulje të funksionit të një proteine të quajtur CLC-1 që traget jonet e klorurit në qeliza.

Defekti duket se ishte përkthim i gabuar i kodit të ADN-së për të bërë proteinën CLC-1. Kjo mund të shkaktojë hipereksibilitet të muskujve dhe ofron një shpjegim të mundshëm për disa nga simptomat e lëvizjes fizike të sëmundjes.

prishja në pjekurinë e muskujve mund të jetë një tipar

Sidoqoftë, ajo që nuk ishte e qartë nga puna e mëparshme ishte nëse defekti në përpunimin e kodit të proteinave ishte vetëm rezultat i vdekjes së qelizave nervore Kontrolli i muskujve skeletorë ose nëse ajo u ngrit gjatë fillimit dhe përparimit të sëmundjes.

Fakte të shpejta në lidhje me

 • një formë më pak të zakonshme të sëmundjes së Huntington-forma e të miturve-fillon në fëmijëri ose adoleshencë
 • Sëmundja prek 3-7 për 100,000 njerëz të prejardhjes evropiane
 • Duket se është më pak e zakonshme në grupe të tjera, siç janë njerëzit me origjinë japoneze, kineze dhe afrikane.

Përparimi i sëmundjes së Huntington në minj të krijuar për ta zhvilluar atë. Ata i krahasuan rezultatet me atë që ndodh në minj të shëndetshëm, të tipit të egër (kontrollet).

Informacioni gjenetik i mbajtur në ADN bartet nga molekulat e quajtura ARN e të dërguarit në makineri për të bërë proteina që i bëjnë qelizat të harmoniqhealth.com funksionojnë. Studiuesit ishin të interesuar për atë që ndodh me ARN-në e të dërguarit që mbart kodin për proteinën CLC-1.

Ata gjetën një defekt në kodimin e ARN-së të dërguarit për proteinën CLC-1 si në minjtë e Huntington ashtu edhe në minjtë e kontrollit kur kafshët ishin të reja.